Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Mediji Vijesti Funta Brixton: Zdravije Gospodarstvo I Bolje Sutra?

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
administrator

Posljednjih mjesec dana, Pokret Tranzicije Gradova (Transition Towns) je počeo izdavati alternativnu valutu osmišljenu za promicanje lokalne trgovine i povezivanje zajednica.

 

Ova alternativna valuta ima sve karakteristike teško pitanja iz nekog kviza: Čime su povezani pjesnik Kwesi Linton Johnson, znanstvenik za okoliš James Lovelock, aktivist za građanska prava Olive Morris, komičar Chris Morris, David Bowie, Clash, Harold Macmillan i Sharon Osborne?

 

Oni najpažljiviji između vas će primjetiti da su svi živjeli u Brixtonu, južnom Londonu, ali pravi odgovor je da su svi oni učestvovali u neobičnom natjecanju za pojavljivanje na novčanicama nove lokalne valute Brixton koja je nedavno službeno predstavljena u Lambeth Town Hall.Tijekom događaja su objavljeni rezultati online ankete kojom se trebalo utvrditi tko su najpopularnije lokalne poznate osobe i izgled novčanica od 1, 5, 10 i 20 Brixton Funti.

Naravno da su kolekcionari ostali bez daha od uzbuđenja.

Funta Brixton je najnovija lokalna valuta, projekt je pokrenula mreža Transition Towns Network, brzo rastući globalni pokret koji potiče lokalne zajednice da odgovore na izazove i mogućnosti koje se pružaju naftnom krizom i klimatskim promjenama.

Pokret je u osnovi ponovno oživljavanje filozofije i kulture sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje se odnose na samodostatnost, održivost i suradnju s prirodom.

Rođen je u mjestu Kinsale, u županiji Cork 2005 godine i od tada se proširio diljem svijeta, od Amerike do Novog Zelanda, Čilea i Italije.

Cilj projekta alternative valute Brixton je podrška lokalnim tvrtkama, poticanje trgovine i proizvodnje, navodi tim dobrovoljaca koji je prošle godinu pripremao uvođenje Funte Brixton u lokalna gospodarstva.

Ovo je komplementarna valuta koja funkcionira usporedno sa, a ne umjesto Britanske Funte, svrha je korištenje valute u neovisnim komercijalnim aktivnostima.

Njegujući taj osjećaj lokalnog i građanski ponos, organizatori se nadaju pokazati da zajednice koje se oslanjaju same na sebe mogu prosperirati i bolje se pripremiti za suočavanje s prijetnjama za okoliš i socijalnim pritiscima.

Kako uvjeriti bezbroj zajednica i etničkih grupa da učestvuju u ideji lokalne valute s uzvišenim ambicijama suprotstavljanja naftnoj krizi i klimatskim promjenama?

Tim Nichols, koordinator projekta Funta Brixton se preselio u to područje prije godinu dana, nakon što je završio u Švedskoj magisterij za prilagodbu klimatskim promjenama.

On se kao prvi morao suočiti s određenim stupnjem adaptacije i priznaje da se susreo s poteškoćama prilikom predstavljanja ideje nekim od lokalnih poduzeća.

"Moramo uspostaviti povjerenje u zajednici", kaže Nichols. "Neophodno je da se uključe sve etničke grupe i svi društveni slojevi, ne želimo da tu bude podjele na nas i njih. Alternativna valuta je dobar način za uvođenje koncepta Tranzicije Gradova u zajednice. Projek je konkretan i lako razumljiv", objasnio je Nichols.


No da li se ovdje radi o čvršćem povezivanju zajednica i poticanju lokalnog gospodarstva, ili o širenju poruka za zaštitu okoliša?

Obe stvari, kaže Nichols. "Želimo prenijeti ideju lokalnog, koja je u središtu ideje Tranzicije Gradova. Sva ostala pitanja i ideje bi trebala prirodno proizlaziti iz ovog temelja".


Uvjeriti trgovce i prodavače na tržištu u Brixtonu, u stvari onih koji su mu dali tako snažan identitet, i nije uvijek bilo tako lako.

"Zaista smo se namučili dok nismo pridobili prodavače s tržnica, oni su prva linija našeg fronta.

"Jedna od glavnih briga trgovaca je da se na kraju ne nađu s prevelikim viškom ove vrste valute u rukama. Tako smo organizirali dva mjesta za razmjenu u Brixtonu. U našem idealnom svijetu želimo vidjeti da zaposlenici barem dio plaća primaju u Funti Brixton", kazao je Nichols.

Evo kako sustav funkcionira: Svaki put kad se kupuje proizvod ili usluga od tvrtke koja sudjeluje u inicijativi, kupac dobiva priliku za primanje ostatka u valuti Funta Brixton. Taj novac može biti potrošen kod bilo kog drugog sudionika sistema, naravno i u kombinaciji s britanskom funtom.

Brixton Pound kao valuta u teoriji pomaže poticanju lokalne trgovine i smanjivanju ovisnosti o vanjskim ekonomijama.

Neke sudionici su već počeli nuditi popuste za plaćanja tom alternativnom valutom.

Pitanje koje se postavlja, ne samo u Brixtonu nego u bilo kojoj zajednici koja uvodi vlastitu valutu je kako spriječiti krivotvorenje?


Transition Towns Brixton je potrošio 2,000 funti za dizajn i tiskanje novčanica koje će biti dostupne u apoenima od 1, 5, 10 i 20 Funti Brixton.

Najveći dio ovog iznosa su platile firme i organizacije koje podržavaju ideju, a zauzvrat će vidjeti svoje ime na nekim novčanicama.

"Investirali smo u papir anti-krivotvorenje" kaže Nichols. "Naše novčanice su sigurne kao i one od Bank of England. Osim toga, tiskali smo puno novčanica od 1 i 5 funti jer želimo da valuta bude čim više likvidnija kako bi obeshrabrili kriminalce".

Novčanice ove nove alternativne valute su već ponuđene kolekcionarima na eBay-u.

Ideja o ovoj alternativnoj valuti nije prošla nezapaženo, zainteresirani vanjski promatrači će izbliza pratiti razvoj situacije kako bi i oni poboljšali suživot među zajednicama.
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta locale      Objavi Vijest

Ako si registrirani korisnik, možeš objaviti svoje vijesti na webu koristeći ovaj servis.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Kategorije Vijesti

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Prijava

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Tko Je Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 3411 
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Novo Na Forumu