Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Holokaust: Imunitet Vatikanske Banke Pred Zakonom

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Na sudu u San Franciscu je 1999 godine pokrenuta tužba protiv Vatikanske Banke, Ustaša, Franjevaca i Nacionalne banke Švicarske. Tužbu su predale obitelji žrtava i različitih organizacija koje zajedno predstavljaju 300.000 žrtava Drugog svjetskog rata, a traže povrat imovine i odštetu.


U svjedočenju Williama Gowena, bivšeg američkog obavještajca pred saveznim sudom u San Franciscu, povezuje se Giovanni Battista Montini, koji je kasnije postao papa Pavao VI., s krađom imovine Židova, Srba, Rusa, Ukrajinaca i Roma tijekom Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji".


Montini je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio zamjenik vatikanskog državnog tajnika, a bio je "uključen u skrivanje i pomaganje u bijegu hrvatskim ratnim zločincima, poput ustaškog poglavnika Ante Pavelića", što je bio dio široke mreže poznate pod nazivom "štakorska veza".

 

 Vatikan je u zamjenu za zlato spašavao nacističke i fašističke zločince.

 

Prema Gowenu, Montini, koji je 1964. postao prvi Papa koji je posjetio Izrael, bio je uključen u pružanju pomoći Vatikana ustašama. Monitini je 1963 godine izabran za Papu.

Prema tajnim dokumentima uvedenim u sudski postupak, Paveliću su u bijegu pomagale i britanske i američke obavještajne službe. Britanci su Paveliću pomogli da s 10 kamiona opljačkane imovine pobjegne u Austriju.

Ustaše su opljačkano blago dopremile u Rim i predale ga u ruke hrvatskog veleposlanika u Vatikanu Krunoslava Draganovića koji je sakrio Pavelića i njegove pomoćnike u vatikanske institucije i sigurne kuće.

Američka vojna obavještajna služba je 1947 godine locirala Pavelićevo skrovište, ali je prema tajnim dokumentima koje je Gowen napisao u lipnju 1947 godine, a koji su predani sudu u San Franciscu, Gowenova jedinica dobila naredbu: "Ne dirajte Pavelića."

Gowen je pred sudom rekao da je tu naredbu dobio od američkog veleposlanstva. U dokumentima označenim kao "državna tajna", Pavelić je dobio zaštitu Vatikana, te je iz Italije "štakorskom vezom" prebačen u Argentinu.

Ključna osoba bila je Draganović, koji je Paveliću i drugim ustaškim dužnosnicima izdao krivotvorene dokumente.


Na slici: Joseph Ratzinger, Papa Benedikt XVI u uniformi Hitlerove Mladeži

 

Prisutnost nacističke prošlosti u sadašnjosti.

 

Misterij ustaškog blaga ostaje nerješen, i dalje se ne zna gdje je Pavelićevo zlato.  Vatikanska Banka u slučaju Holokaust nedodirljiva pred sudom.

Američki prizivni sud u utorak je odbio tužbu preživjelih u holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u kojoj tvrde da je Vatikanska banka prihvatila milijune dolara ukradene židovske i druge imovine kako bi osigurala bijeg nacističkih saveznika nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Odbačena je dakle tužba Emila Alperina i još nekih preživjelih židovskih žrtava holokausta protiv vatikanskog Zavoda za religijska djela (IOR), optuženoga da je s pomoću franjevaca pohranio ustaško zlato oteto Židovima, Srbima itd, te da je njime financirao bijeg nacističkih, ustaških i inih zločinaca iz Evrope u Ameriku, Južnu i Sjevernu takozvanim „štakorskim kanalima“.

Prizivni sud u San Franciscu potvrdio je odluku nižega suda po kojoj Vatikanska banka uživa imunitet protiv takvih tužbi po Zakonu o imunitetu stranih država iz 1976., koji općenito štiti strane zemlje od procesuiranja na američkim sudovima. Po ovom istom Zakonu su odbijene i optužbe protiv Pape zbog spolnih zločina koje su počinili pripadnici klera.

Prema navodima iz tužbe i dostupnim podatcima iz sudskog postupka, Vatikan je pomogao u bijegu ustaškome poglavniku Anti Paveliću i drugim dužnosnicima NDH u zamjenu za dio opljačkanoga blaga što su ga u deset teretnjaka ustaše najprije dopremili u Austriju, a zatim i u Rim. Paveliću su u bijegu pomagale američke i britanske obavještajne službe po pisanju izraelskoga dnevnog lista Ha'aretz o tom sudskom predmetu iz siječnja 2006. Ta je mreža, koja je čelnim ljudima ustaškog režima omogućila bijeg u Argentinu, Australiju i druge zemlje, bila poznata pod nazivom "štakorska veza".

Preživjeli u holokaustu iz Hrvatske, Ukrajine i bivše Jugoslavije podnijeli su tužbu protiv Vatikanske banke 1999. navodeći da je pohranila i 'oprala' oduzetu imovinu tisuća Židova, Srba i Roma koji su ubijeni ili zatočeni od tadašnjega pronacističkog ustaškog režima u Hrvatskoj, navodi u izvješću američka agencija Associated Press.
U tužbi su tražili utvrđivanje odgovornosti Vatikana, te naknadu štete.

Sud nije odlučivao o meritumu tužbe, nego je u odluci ustvrdio da je Vatikanska banka, službeno poznata kao Institut za religijski rad (IOR), suvereni entitet koji potpada pod zaštitu zakona o imunitetu stranih država te da zato američki sudovi nemaju jurisdikciju.

I samom je Papi zajamčena takva zaštita na sudovima u SAD-u u predmetima vezanim uz seksualne zloporabe katoličkog svećenstva.

Jeffrey Lena, koji je u predmetu predstavljao Vatikansku banku, rekao je da je zadovoljan presudom jer je sud odlučio da je IOR suvereni entitet koji kao takav ima imunitet od jurisdikcije SAD-a.

"U obrani od tužbe IOR nije osporavao navode tužitelja da su pretrpjeli strašne gubitke od ruku ustaša. Umjesto toga, on je osporavao samo jurisdikciju američkih sudova nad sobom", rekao je Lena za Associated Press.

Odvjetnik Jonathan Levy, koji je predstavljao preživjele u holokaustu, rekao je kako je mislio da je dovoljno dokazao da je Vatikanska banka uključena u komercijalne aktivnosti u SAD-u, što može služiti za izuzeće od zaštite koju daje zakon o imunitetu.

"Razočarani smo jer je sud utvrdio da poslovanje sa zlatnim zubima iz koncentracijskog logora nije trgovačka aktivnost", rekao je.

U presudi je sud naveo da su trgovačke aktivnosti Vatikanske banke u SAD-u bile "previše rubno povezane s njihovim pravnim tvrdnjama da bi bile temelj za tužbu".

Levy je rekao kako ne namjerava podnijeti žalbu na presudu. Žrtve su tužile i franjevački red s istim tvrdnjama, a taj dio predmeta se nastavlja, dodao je.

Preživjele žrtve holokausta tužile su Vatikansku banku godinu dana pošto je Swiss Bank pristao platiti 1,25 milijarda dolara žrtvama nacizma i njihovim obiteljima, koji su je tužili za krađu, prikrivanje ili slanje nacistima stotine milijuna dolara vrijedne židovske imovine.

Mnogi preživjeli koji su u tužbi navedeni kao tužitelji žive u SAD-u.

Vatikanska banka odnosno IOR je više puta bio upleten u skandale, od kojih je najviše odjeknuo bankrot katoličke Ambrozijanske banke, u kojemu su se isprepleli putovi novca koji je Crkva slala poljskoj Solidarnosti i novca koji je „prala“ i pohranjivala mafija, što je rezultiralo i ubojstvima Ambrosolija, Calvija, odnosno Sindone. Roberto Calvi, čelnik te banke, pronađen je obješen na mostu Blackfriarsu u Londonu u još nerazjašnjenim okolnostima.

Talijanski mediji prošlog su mjeseca izvijestili da talijanska finacijska policija analizira desetke milijuna eura transakcija Vatikanske banke tragajući za povredama propisa o pranju novca.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 4711 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum