Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Island Odbio Isplatiti Dug: Da Li Ne Zbilja Znači Ne?

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Oni koji traže dobre vijesti ih mogu naći na Islandu. Međutim, dobre vijesti za Island su ujedno i loše vijesti za Veliku Britaniju i Nizozemsku. Nekih 93,1 posto islandskih građana je na referendumu glasovalo protiv sporazuma s bankama, masivno "Ne" je zasigurno jasan signal javnog gnjeva.

 

Islanđani su bili pozvani glasovati o tome treba li zemlja sklopljenim sporazumom isplatiti Engleskoj i Holandiji 5,3 milijardi dolara. Tim bi se iznosom koji predstavlja 45% ekonomskog outputa Islanda prošle godine kompenzirali depozitni gubici nastali kolapsom banke Landsbanki prije nešto više od godinu dana.

 

Islanđani su u znak protesta na javnom referendumu velikom većinom odbacili prijedlog zakona kojim bi na grbaču svakog građanina sjelo 16.400 dolara duga čime bi se ispunili zahtjevi Velike Britanije i Nizozemske za pokrivanjem gubitaka izazvanih krahom jedne od najvećih islandskih privatnih banaka.Obični ljudi, radnici, poljoprivrednici i ribari, porezni obveznici, liječnici, medicinske sestre i nastavnici su odbili da kroz porez na svoja leđe prihvate teret gubitaka nastalih kao posljedica aktivnosti neodgovornih pohlepnih bankara.


Neuspjeh u postizanju sporazuma je spalio na lomači kredit Međunarodnog Monetarnog Fonda Islandu i potaknuo agenciju za kreditni rejting Fitch da sreže zemlji ocjenu na "junk" (smeće). Moody's i Standard & Poor's su zaprijetili sličnim korakom ako ne dođe do dogovora.

Politički čelnici Islanda već probavaju postići novi sporazum s Velikom Britanijom i Nizozemskom pokušavajući rezultate jučerašnjeg referenduma baciti u zaborav. Islanđani su iskoristili javni referendum da se narugaju zahtjevu da na sebe prihvate obveze bankara koji su dopustili da financijski sustav stvori dužnički teret 10 puta veći od nacionalne ekonomije.


Tri najveće nacionalne banke koje su postavljene pod državnu kontrolu u Listopadu 2008 godine su cijelo desetljeće uživale u tržišnoj slobodi nakon vladine privatizacije krajem 1990-ih i početkom ovog desetljeća.

Prosvjednici su se okupljali svaki tjedan u zadnje vrijeme. Islanđani su bacali crvenu boju po fasadama kuća i automobilima zaposlenika propalih banaka Kaupthing Bank, Landsbanki i Glitnir Bank, izražavajući svoj bijes. Vlada je imenovala posebnu komisiju za istragu financijskih zloupotreba i identificirala više od 20 slučajeva u kojima će se podići tužbe.

Island ne treba pomoć MMF-a koja bi svakom stanovniku oko vrata objesila kamen težak 16.400 dolara. Naivci u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj su se onomad požurili igrati u islandskim bankama, naivci u Engleskoj i Holandiji su ti koji bi trebali snositi posljedice. Bilo je savršeno očito da se Island nalazi u neodrživoj situaciji i da je narazumnije bježati od tamo što je prije moguće.

Možda je najbolja stvar koju sada treba učiniti bankrotirati i snositi posljedice. Ako to i nije najbolje rješenje, to je ono što 93% građana Islanda želi uraditi, pa bi tako vlada Islanda trebala i postupiti. Bankrotom na dugovanjima, Island bi svijetu poslao važnu poruku: "Ne činite gluposti".

Znatiželjnici se sada sigurno pitaju: "Da li NE doista znači NE"?

Izbjegavanje volje većine od 93% građana je pogrešno intepretiranje poruke rezultata jučerašnjeg referenduma poslate cijelom svijetu. Političarima na cijelom planetu međutim NE ne znači NE, ono znači sve što političari žele da znači.


Stav da je želja 93% ljudi irelevantna je vrlo opasan.
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 2941 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum