Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Nobelovac: Cijena Ratova U Iraku I Afganistanu Preko $3 Triliona Dolara

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
webmaster

Trilijun sekundi je isto što i 30.000 godina.

 

Ako nam padne na pamet posložiti trilijun američkih dolara u novčanicama od 1 dolara jednu iza druge, stići ćemo do mjeseca i nazad 400 puta.

 

Što je to trilijun dolara i kako uopće izgleda trilion dolara?

 

U zadnje vrijeme svi govore o financijskim spašavanjima i poticajnim ekonomskim stimulansima.

 

Milijarde dolara, stotine milijardi dolara, devet stotina milijardi dolara, jedan trilijun dolara...

Trenutno je najveća novčanica u opticaju u Sjedinjenim Američkim Državama ona od $100 dolara. Većinom ju je svatko vidio, ali je mnogo manje vas ima u posjedu.
Garantira nova prijateljstva gdje god da idete.
Svežanj novčanica od $100 dolara je tanak i sadrži $ 10,000 dolara. Bez problema stoji u vašem džepu i jednostavno je više nego dovoljno za tjedan ili dva dekadentne zabave.
Poslije njega, na red dolazi gomila od $1 milijuna dolara, 100 pakovanja od $10,000 dolara. Milion dolara možete strpati u torbu iz trgovine i hodati okolo s njom. Dok mizernih $1 milijun dolara uopće ne izgleda impresivno, $100 milijuna dolara dobijaju malo više poštovanja i mogu se posložiti na standardnu paletu.
A $1 milijarde dolara? Konačno se približavamo nečemu pristojnom.
I evo nas na trilijun dolara. Toliko smo slušali o trilijunima dolara. Što je trilion dolara? Pa, to je milijun milijuna dolara. To je tisuću milijardi dolara. To je broj jedan iza kojeg stoji 12 nula.
 
Jesi li spremni za poprilično iznenađenje?
 
Drugovi i drugarice, dame i gospodo, samo za vas, $1 trilijun dolara, dolara, američkih dolara.

Ona sitna točkica sa lijeve strane, u lijevom uglu ogromne mase posloženog novca je odrasla osoba, normalan čovjek.
Ako niste primjetili, ove palete su posložene na dva kata. I sjetite se, unutra su novčanice od $100 dolara.
 
Dakle, kada sljedeći put čujete neke da se razbacuju okolo izrazom "trilion dolara" kao da se radi o nekoj crkavici i sasvim običnoj cifri, sada znate o čemu pričaju. Kada su američke vojne trupe napale Irak u Ožujku 2003 godine, Busheva administracija je predvidila da će se rat samofinancirati i da će obnova porušenog Iraka koštati manje od $2 milijarde dolara.
Nakon pete obljetnice invazije, Nobelovac sada procjenjuje da ratovi u Iraku i Afganistanu koštaju Ameriku više od $3 trilijuna dolara.
Ekonomist i Nobelovac Joseph Stiglitz, poslužio se ovom činjenicom i za naslov svoje nove knjige "Rat od $3 trilijuna dolara - The Three Trillion Dollar War" koja je izašla na police trgovina prošle godine.
Knjiga kojoj je ko-autor profesorica Linda Bilmes sa Sveučilišta Harvard, nadovezuje se na prethodna istraživanja koja su objavljena u Siječnju 2006 godine. Ovo dvoje se i onda i danas složilo i tvrde da je trošak ratovanja za Ameriku u Iraku i Afganistanu mahnito podcijenjen.
Kada se dodaju i ostali čimbenici kao što su kamate na dug, pozajmice za buduće ratne troškove, troškovi za nastavak vojne nazočnosti u Iraku i doživotne zdravstvene usluge i savjetovanja za vojne veterane, oni smatraju da troškovi rata dosežu cijenu u rasponu od $5 i $7 trilijuna dolara.
Knjiga i procjene koje su u njoj objavljene su bile predmet rasprave Zajedničkog Gospodarskog Odbora Kongresa.
Bijelu Kuću uopće ne zanimaju Stiglitzove procjene, izjavio je bivši glavni ekonomist Svjetske Banke koji je sada profesor na Sveučilištu Columbia.
Glasnogovornik Bijele Kuće Tony Fratto se ovako izrazio: "To je investicija u buduću sigurnost Amerikanaca i naših vitalnih nacionalnih interesa. $3 trilijuna dolara? Koju cijenu Joe Stiglitz procijenjuje za napade na našu domovinu koji su već spriječeni? Ili se njemu ne sviđa razmišljati i raditi na taj način"?
Dužnosnici Pentagona nisu imali neposredne komentare na Stiglitzovu knjigu i njegove procjene.
Kada je ubijen vojnik u borbi, vojska SAD-a isplaćuje darovnicu od $100.000 dolara i sumu od $400.000 dolara u protuvrijednosti osiguranja za neočekivane smrti.
Stiglitz i Bilmes su se složili oko statističke vrijednosti života za koju kažu da je "Agencija Za Zaštitu Okoliša" koristi kada su ljudi poginuli u prirodnim katastrofama, $7,2 milijuna dolara.
.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 3954 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum